JORDI OLIVER
Ο Jordi Oliver ξεκίνησε την καριέρα του ως φωτογράφος στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα που απεικονίζουν τις σκληρές κοινωνικές συνθήκες της περιοχής Raval στην Βαρκελώνη. Το 1993, το έργο του ως φωτορεπόρτερ στην Chinatown της Βαρκελώνης γίνεται άξιο της Υποτροφίας Fotopres Fundación La Caixa, η οποία επιτρέπει την αποφοίτησή του ως Δάσκαλος στο φωτορεπορτάζ, από το International Center of Photography της Νέας Υόρκης. Από τότε, η καριέρα του προσανατολίζεται προς μια φωτογραφία κοινωνικής κριτικής. Μάλιστα, το 2004 ξανακερδίζει την υποτροφία Fotopres, αυτή τη φορά χάρη στο πορτρέτο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης της Αργεντινής κατά τη διάρκεια της «corralito» με το έργο «Recuperemos el trueke».
Ωστόσο, πάντα δίνει έμφαση στο πάθος του για τα κοινωνικά ζητήματα και στους καλλιτεχνικούς τομείς, το 2000 εργάστηκε ως Δάσκαλος του Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ στο Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra και, έκτοτε, συνδυάζει το έργο του στον κινηματογράφο και τη φωτογραφία . Ως σκηνοθέτης, έχει γυρίσει ντοκιμαντέρ όπως τα «Despertar» (2001), «Se tranco el domino» (2003 - Αβάνα), «Dones de terra endins» (2006), «African Request» (2007), και συνεργάστηκε για την ολοκλήρωση του «De niños» (2001). Το τελευταίο του έργο ως σκηνοθέτης, «Resistirse a olvidar», χρησιμοποιεί τη φωτογραφία ως θεραπεία για να βοηθήσει τους ασθενείς της νόσου του Alzheimer διατηρώντας τη μνήμη.
Τα φωτογραφικά έργα του δημοσιεύονται τακτικά στο Yo Dona, Babelia, La Vanguardia, Editorial Planeta o Ecaria και έχει αναγνωριστεί με βραβεία, όπως το βραβείοTahití y sus letras (2.009 για το καλύτερο δημοσιευμένο ταξιδιωτικό ρεπορτάζ), στα φεστιβάλ διαφήμισης των Καννών και του Σαν Σεμπαστιάν, το βραβείο Fnac- El País, το βραβείο Laus en Gráfica Publicitaria del Teatro Liceu και πολλά άλλα.
Το 2010 παίρνει υποτροφία από το CONCA (Generalitat de Catalunya) για τη διεξαγωγή δύο εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ στη Μαδαγασκάρη με την ΜΚΟ Yamuna.
Επί του παρόντος, συνδυάζει τη διδασκαλία του με δύο μεγάλα έργα, «Γυναίκες της Γης» και «Τσιγγάνικη Ψυχή».